Nyheter / 4 frågor till Eatelys grundare Oscar Farinetti

4 frågor till Eatelys grundare Oscar Farinetti

Oscar Farinetti tycker absolut att vi ska prova ett italienskt mousserande vin under intervjun, så det gör vi. Några dagar senare ska saluhallskedjan Eately öppna i Stockholm, ett förtag han har grundat och som nu finns på 40 platser i världen.

I den svenska satsningen har Oscar krokat arm med Salvatore ”Cykelkungen” Grimaldi och hotellentreprenören och krögaren Pelle Lydmar. Det är i biografen Röda Kvarns tidigare lokaler på Biblioteksgatan den nya saluhallen slagit upp portarna.

Var det någon skillnad på att öppna Eately i Stockholm jämfört med de andra städerna?

-Varje Eately är olik de andra och så ska det vara. Jag gillar inte kedjor, de 40 enheterna sär som 40 olika bröder och den senaste är alltid den bästa. Den fantastiska byggnaden sticker ut i mängden. Det är det andra stället i en tidigare teater, i det här fallet en mycket vacker biograf. Det första var i Milano i en före detta musikteater. En annan skillnad är att bageriet är i centrum vilket har varit svårt att få till på tidigare ställen, brödet är hjärtat i maten för mig. Vi har en vedugn till vänster och till häger serverar vi pizza la pala.

Vilka har varit de största utmaningar?

-Att bevara lokalens historia och samtidigt bygga i dem så att det blir funktionellt.

Varför öppnar du i Sverige?

-Min vän Salvatore Grimaldi har föreslagit det många gånger och när han visade den här byggnadens tyckte jag att den var perfekt för oss. Att jag sen träffade Pelle Lydmar har också en del i det. Målet med mitt företag de kommande tjugo åren är att öppna ett Eately i varje land i hela världen Dessutom älskar jag Sverige och har varit här flera gånger på semester, jag gillar både Stockholm och det övriga landet. Det är lätt att ha med svenskar att göra, de påminner mig om människorna i norra Italien som jag kommer från.

Om du visste att du skulle dö imorgon vad skulle du ta idag?

-Det är en väldigt enkel fråga att svara på – mycket al dente-spagetti med tomat, basilika och Parmigiano-Reggiano. Till det ett glas Barolo. En syditaliensk rätt och ett norditalienskt vin. Med skulle du fråga vad jag föredrar att äta skulle jag svara olika varje dag eftersom jag är väldigt nyfiken och tycker om förändring. När jag resor gillar jag att äta landets egna specialiteter, med all fantastisk mat som finns i världen vore det korkat att alltid äta samma saker.

Recept