Nyheter / Bästa tipsen för att baka glutenfritt

Bästa tipsen för att baka glutenfritt

Denna fredag delar Annelie som driver bloggen och instagramkontot Annelies Blomster och Bakverk med sig av ett fantastiskt recept på ett glutenfritt bröd. Hon tipsar även om vad som är bra att tänka på när man bakar glutenfritt, som inte alltid är helt enkelt. 

I många av Annelies glutenfria recept står det oftast fiberhusk som ingrediens. Det finns förvirrande nog olika sorters husk på marknaden. Dels finns den produkt som heter FiberHUSK som är finmalda psylliumfrön. Och sedan finns Psylliumhusk som är grovt malda psylliumfrön.

När man bakar glutenfritt behövs det något med samma klistriga egenskaper som gluten och det är här som malda psylliumfrön fungerar så bra, både genom att binda fukt och få degen att hålla samman. Den finmalda husken är dryg och det går åt en mindre mängd. Den går att ersätta med samma viktmängd grovt malda psylliumfrön men om du mäter i volym så går det åt nästan dubbelt så mycket. Det här har alltså stor påverkan på resultatet.

Förvirrande nog finns det ytterligare en produkt på hyllan som heter bara psylliumfrön, vilket är hela frön med andra egenskaper. Så leta efter malda psylliumfrön och var noga med att läsa vilken sort som anges i receptet. Och enklast av allt är förstås att använda en hushållsvåg. Särskilt vid glutenfri bakning på mitt sätt och så som jag lärt mig. Det är dessutom både praktiskt och spar på disk.

Glutenfritt durra- och bovetebröd

1 bröd
225° (gärna varmluft)

20 g jäst
600 g kallt vatten
20 g honung (lönnsirap går också bra)
15 g rapsolja
1-2 tsk salt
175 g durramjöl
175 g bovetemjöl
50 g hirs- eller boveteflingor
40 g fiberhusk (eller motsvarande viktmängd psylliumhusk)

Gör såhär:

Lägg jästen i en bakbunke och tillsätt kallt vatten, honung, rapsolja och salt. Vispa samman allt. Tillsätt nu durramjöl, bovetemjöl och hirs- eller boveteflingor. Vispa ihop alltsammans tills det blir en jämn smet utan klumpar. Till sist har du i fiberhusken. Arbeta nu snabbt ihop det hela och gärna genom att ta några extra tag med vispen. När fiberhusken tillsätts sväller smeten och du märker att den får en fastare konsistens på bara någon minut. Till sist brukar jag ta en slickepott och dra runt med några tag, så att allt i botten också kommer med.

Täck nu bunken med plast eller bakduk och låt jäsa i 1,5 timme. Ta sedan ut degen på lätt mjölat bakbord och forma till önskvärd form. Degen behöver inte knådas. Lägg brödet på bakpappersklädd plåt, täck med bakduk och jäs i 30 minuter.

Sätt på ugnen i god tid och värm till 225 grader. Om du har varmluftsugn kan jag varmt rekommendera dig att använda den funktionen. När brödet jäst klart pudra över lite mjöl med hjälp av en tesil. Sedan snittar jag brödet och ställer därefter direkt in det, mitt i ugnen.

Grädda brödet i 60-70 minuter. Skulle du märka att brödet inte är helt genomgräddat, öka då på med 5-10 minuter nästa gång. Ugnar varierar och man får prova sig fram. Om du tycker brödet blir mörkt, täck då med en bit bakplåtspapper eller aluminiumfolie.

Till sist, placera brödet på ett galler och låt det kallna helt. Det kan vara bra om brödet står utan bakduk i 6-8 timmar innan du skär i det.

Tips!

Det kan vara bra att ha alltid en liten slittålig plåt ståendes i botten av ugnen medan den blir varm. Häll sedan på ett par matskedar vatten på den heta plåten och stäng snabbt luckan. Då bildas ånga och brödet får en både god och vacker yta.

Vill ni hitta fler recept eller inspireras av härliga bilder?

Följ Annelie via hennes blogg och Instagram.

Blogg: www.blomsterochbakverk.se

Instagram: @anneliesblomsterochbakverk

Recept