Nyheter / Daniel Roos årets Nobel-konditor

Daniel Roos årets Nobel-konditor

Bakas Pia Bendel var på plats på Nobelmuseum då årets Nobelkockar presenterades: kocken Tom Sjöstedt och konditorn Daniel Roos.

Daniel Roos är inte känd för att göra det enkelt för sig, inte heller i detta fallet, utan tvärtom är årets dessert förmodligen den mest utmanande av dem han gjort de fyra år han fått detta uppdrag.

– Jag gillar att tävla med mig själv, säger Daniel.

Daniel har tagit fram en egen bakform i lera som sedan avgjutits i silikon och därefter i gips för att kunna bli många, 200 stycken närmare bestämt. Han har också samarbetat med en silversmed och tagit fram ett verktyg att stansa ut botten med. Han har inspirerats av Sveriges form, berg, kullar samt årets Nobeltema med is.

– Jag hade tur att det var ett arktiskt/is-tema. Av de Nobel-desserter jag gjort ligger den här absolut närmast arrangemangets tema, berättar han.

– Och förutom detta är den god också!

Recept