Nyheter / Det goda

Det goda

Syrad grädde ger en bra balans mellan sötma och syra och fungerar bra att använda både i varma och kalla desserter, enligt namnkunniga konditorn Frida Leijon.

Medan Frida Leijon, konditor och bagare på det egna och nyöppnade surdegsbageriet i Uppsala, tuggar på en nybakad bulle samt provar nya moussefyllningar till bakelser och tårtor, berättar hon om sin bakgrund. Det största, säger hon var självklart när hon fick äran att tillsammans med konditorilandslaget baka prinsparets bröllopstårta.

– Carl Philip ville ha pop rocks i fyllningen, säger hon och småskrattar lite åt minnet.

– Men jag har ju också tävlat mycket, kommit både på andra och första plats på Årets Konditor samt varit med i Konditorlandslaget.

Det hörs på hennes röst att hon är en nyfiken och framåt person som gillar när det händer nya saker. Det kan vara därför hon var en av fyra konditorer som fick sätta tänderna i de traditionella bakverk och bakelser som skulle moderniseras med hjälp av Arlas nya produkt syrad grädde. Frida skapade en variant på klassikern budapestbakelse. En väldigt sött bakverk i nötmaräng som fylls med vispad grädde.

– För att uppnå balans förr i tiden var man tvungen att gå genvägar genom att blanda grädden med yoghurt eller crème fraîche när man ville ha rätt balans mellan sötma och syra, berättar Frida och fortsätter:

– Men nu kan man använda den nya syrade grädden där smaken redan är perfekt avvägd. Arlas nya grädde har syrats med mjölksyrebakterier för att göra det enklare att balansera smaker vid bak och matlagning. Den fungerar som helt vanlig grädde, du kan vispa och koka den. Och du kan använda den i både kalla och varma desserter likväl som i olika bakverk och matlagning.

Så att unna sig lite gott i slutet av en måltid eller en godsak till kaffet har blivit lättare. För en välkommen trend inom konditori, bakverk och desserter är ju att godsakerna gått från att bara vara söta till att ha en mer komplex smakbild. Kreatörerna vågar använda nya råvaror som inte tidigare används till desserter och bakverk till exempel rödbetor och avokado. Dessutom eftersträvar man en balans mellan sötma och syra på godsakerna som gör att slutet på måltiden nuförtiden är så mycket trevligare.

Recept