Nyheter / Lättare mjölsäckar ska ge bättre arbetsmiljö

Lättare mjölsäckar ska ge bättre arbetsmiljö

Lantmännen Cerealia genomför en stor förändring i sitt mjölsortiment då samtliga 25-30 kilossäckar görs om till 10-12,5 kilo. Det primära syftet är att minimera skaderisken i det dagliga arbetet för bagare och konditorer men är även ett led i företagets hållbarhetsarbete.

Hållbarhetsfrågor från jord till bord är en kärnfråga för Lantmännen, likväl som i den egna verksamheten så handlar det om arbetsmiljön hos kunderna. Med lättare mjölsäckar kommer antalet tunga lyft att minskas, det kommer att bli en smidigare lagerhållning, minska svinnet samt förenkla bäst före-hanteringen.

Arbetsmiljöverket har länge haft rekommendationen att lyft inte ska vara tyngre än 15 kilo, trots detta har standarden för mjöl varit 25-30 kilo. Förändringen är en viktig åtgärd som kommer att få betydelse för både den egna personalen på Lantmännen och de kunder som hanterar mjöl i sitt dagliga arbete.

–Många av våra kunder hanterar flera säckar mjöl om dagen vilket innebär många tunga lyft som kan leda till skador. Vi vill ta ansvar för att branschen ska utvecklas och förbättra arbetsmiljön för våra kunder. Resultatet av denna förändring är bredare än så – lagerhantering, grossister och slutkund kommer märka positiva skillnader, säger Kristin Marmsjö, Nordic Marketing Director Foodservice och B2B.

Då standarden för mjölsäckar länge varit 25-30 kilo arbetar många kunder med recept gjorda efter dessa vikter. Det har därför tagits fram anpassade recept så att hela säcken ska kunna användas på samma gång. Detta kommer att göra det lättare då man kommer att kunna effektivisera produktionen genom att använda hela påsar åt gången samt att det kommer att minska svinnet.

Förändringen av säckstorlekar har redan börjat träda i kraft men det kommer fortsatt att genomföras löpande under höstens gång. Förändringen för kunderna kommer att synas på hela säcksortimentet av vete, råg, korn och mjöl blandningar under varumärkena Nordmills och Kungsörnen.

 

 

Recept