Nyheter / Mästerkonditorn med kärlek för oväntade kombinationer

Mästerkonditorn med kärlek för oväntade kombinationer

Choklad- och dessertmästaren Gustaf Mabrouk vann Årets Konditor redan som 19-åring. På cv:t finns såväl gourmetkrogar i New York som svenska hantverkskonditorier och senast EM-guld som lagledare för Konditorlandslaget. Högst upp på listan över favoritmejeriprodukter? Arla färskost!

Gustaf Mabrouk driver till vardags Sthlm Bean to Bar där han gör hantverkschoklad av absoluta världsklass. Han är även en uppskattad tv-konditior som bland annat brukar synas i SVT och är dessutom lagledare för Konditorslandslaget. I juni lyckades laget ta Sveriges första guld i Coupe du Monde de la Pâtisserie Europe i Turin.

– Det är jättestort och en bedrift som är få förunnat att få uppleva. Guldet hade aldrig varit möjligt utan stenhård träning, noggranna förberedelser och sponsorer som Arla. Nu tänker vi visa att vi är med på världskartan även i VM, säger Gustaf. EM-laget bestod, förutom av lagledaren, av Jessica Sandberg från Nya Konditoriet i Umeå och Martin Morand från Pastry Inspiration i S:t Olof.

– Alla tävlingsmoment skedde under enorm tidspress. Min roll var att stötta och hitta ”nycklar” för att göra momenten snabbare och enklare, med ett lika bra slutresultat, säger Gustaf.

Svenskarna tävlade med temat ”Mother Nature” och bland annat deras skulptur väckte stor uppmärksamhet. Skulpturen var gjord i två halvor, den ena av choklad, den andra av socker, och sammanfogades till en helhet med tydliga attribut från den svenska naturen. Där fanns svampar, blommor, mossa, skogsfåglar, den mäktiga ekoxen och annan grönska.

– Det blev en unik grej. Moder Jord är ju ett mytiskt väsen så vi tänkte att det inte fanns några rätt eller fel. Det vi gjorde tilltalade juryn och jag tycker att vår skulptur var bäst ur ett helhetsperspektiv. De övriga länderna tappade hakan. De gick runt och fotade våra förberedelser. Det visade vår nivå.

Nu är siktet inställt på VM i Lyon i januari. Hårdträningen började i augusti. Att vinna EM ger så klart pondus men också mer press, konstaterar Gustaf, som dessutom lyckats klämma in ett annat roligt projekt i höst.

– Jag är aktuell med boken Chokladmakarens handbok, en bok för alla som vill lära sig mer om hantverkschokladens fantastiska värld.

Vilken är din favorit bland alla mejeriprodukter?

– Arla färskost, den är helt enkelt jäkligt god! Den är naturlig, utan tillsatser och en av de absolut starkaste produkter som Arla tagit fram. Som konditor måste man förstå ingredienserna och egenskaperna i produkterna man använder. Jag har upptäckt många styrkor med denna. Bland annat gillar han att färskosten är baserad på grädde och håller ihop extra bra om man vispar den. Ett av de första bakverk han testade den i var en No bake cheesecake. Det receptet har följt honom sedan dess.

– Jag har gjort den i tv-programmet Go’kväll och jag har med receptet i min bok, i form av en chokladig variant.

Extra naturligt gott med Arlas färskost blir det nu när frukt- och bärsäsongen har dragit i gång.

– Servera till exempel jordgubbar med färskost, rippla lite balsamicosirap över så har du en väldigt enkel men fantastisk god dessert. En riktig klassiker!

Recept