Nyheter / Minisemlor med bärgrädde

Minisemlor med bärgrädde

Minisemlor med bärgrädde

Recept av: Emma Svensson Duque @tatillvara

Du behöver:
Semmeldeg
25 gram jäst

2 1/2 dl mjölk
1 krm salt
1/2 dl socker
75 g rumsvarmt smör
1 tsk stött kardemumma
ca 6 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning
3 dl vispgrädde
2 dl frysta hallon eller svarta vinbär
Vaniljsocker
Mandelmassa
Florsocker att pudra över locket

Gör så här:
1. Tina bären. Skär smöret i kuber.

2. Smula jästen i en bunke, Värm mjölken till fingervärme (37 grader) och häll den över jästen. Rör om tills jästen lösts upp.

3. Blanda ner salt, socker, smör och kardemumma stött i mortel. Blanda sist i vetemjölet. Använd inte mer än vad som behövs för att få en deg som går att arbeta.

4. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

5. Arbeta degen på mjölat bakbord tills den är smidig.

6. Baka ut till runda bullar. Det bör bli omkring 20 stycken.

7. Låt bullarna jäsa på en plåt under duk i ytterligare 30 minuter.

8.Pensla med uppvispat ägg och grädda tills de fått fin färg, ca 5-7 minuter, i 225 grader.

9. Skär av ett lock på varje bulle och fyll med riven mandelmassa och valfri bärgrädde (använd sprits till grädden om du vill snitsa till det). Lägg tillbaka locken och pudra över lite florsocker.

Fyllning med hallon: Vispa grädden. Vispa sedan ner hallonen och söta med lite vaniljsocker.

Fyllning med svarta vinbär: Mosa vinbären i en mortel eller mixer. Passera moset genom en sil för att få bort sega skaldelar. Vispa grädden, blanda i bärpurén och söta med vaniljsocker.

Recept