Nyheter / Möt Tony Olsson, lagledare för det svenska konditorslandslaget

Möt Tony Olsson, lagledare för det svenska konditorslandslaget

Tävlingsmänniskan Tony Olsson är lagledare för det svenska konditorslandslaget sedan 2015 och har bland annat OS-guld med Kocklandslaget på tävlingsmeritlistan. Han har dessutom precis påbörjat sitt nya jobb som kreativ ledare för Thelins konditori.

Hur mår du just nu?
Väldigt bra, för jag började precis på ett nytt jobb! Jag är tillbaka till rötterna som kreativ ledare på Thelins. Det känn väldigt spännande, jag har aldrig jobbat på ett så stort ställe innan.

Hur ser en helt vanlig dag ut för dig?
Jag har egentligen inga vanliga dagar eftersom jag är så mycket på resande fot. Just nu är det dessutom ett stort fokus på konditorslandlaget. Vi ska tävla i nordiska mästerskapen så det är intensiva träningsdagar för att få ihop det nya laget.

Vilken är den bästa resa du gjort?
Hela min resa som konditor är en fantastisk resa som fortfarande inte nått slutet, men det är väl inte det ni syftar på här. Annars måste jag verkligen säga Sydafrika med kocklandslaget 2001. Det var vår vinnarresa och det var fantastiskt roligt. Vi gjorde matbesök, åkte på safari och till vingårdar. Det är en tripp som man sent kommer att glömma.

Vilket bakverk tycker du är överskattat?
Chokladbiskvier äter jag aldrig! Mandelkubb är inte heller så spännande. Men det som är mest överskattat är alla amerikanska bröllopstårtor, de är fantastiskt vackra men inte goda!

Vilket yrke skulle d ha om du inte var konditor?
Kameran skulle ha varit häftigt att komma på! Allra helt en GoPro, den actionkameran är fantastisk.

Om du fick ändra en enda sak i ditt liv, vad skulle det vara?
Jag är inte en person som tittar bakåt men jag önskar att jag hade säsongat på en skidort i Alperna någon gång.

Var i världen annat än där du bor nu skulle du vilja bo?
Mitt drömland att åka till är Nya Zeeland men där har jag aldrig varit så det kan jag kanske inte säga? Jag älskar Schweiz och där har jag bott innan så jag får nog säga det.

Hur ser den perfekta dagen ut?
Då vaknar man upp och börjar dagen med ett skönt träningspass redan 05.30. Antingen kör jag mountainbike i skogen eller paddlar kajak runt Kungsholmen. Det är helt fantastiskt! Sen åker man iväg och bakar och på kvällen äter man middag med familj och vänner med god mat och gott i glaset.

När blir du arg?
När folk inte gör som man har bestämt. Jag blir inte arg när man gör fel men har vi bestämt att en kaka ska se ut på ett speciellt sätt och man inte orkar göra på det sättet för att man är lat, då blir jag arg. Lata personer är det värsta jag vet.

Vem är din guru?
Jag börjar bli lite äldre och närmar mig 50 år så jag har inte riktigt någon guru på samma sätt som när jag var ung. Jan Hedh har såklart betytt otroligt mycket för både mig och hela min generation av bagare och konditorer. Min läromästare Matti Touminen har också betytt mycket.

Vilket är ditt motto?
– Att ha kul! Och att våga utmana sig själv, om du inte vågar det har du inte kul heller.

 

Recept