Nyheter / My bakom kulisserna

My bakom kulisserna

Varje bransch behöver starka personer som hjälper till att driva den framåt. En sådan i bröd- och konditorivärlden är My Feldt som tillsammans med sin man driver Feldts bageri och konfekt i Halmstad.

Text: Pia Bendel  Foto: Linda Lomelino

Vi har bestämt träff i en hotell-lobby i Stockholm. My Feldt säger att hon är nervös inför pod-inspelningen (lyssna HÄR!) som ska göras samtidigt men det märks inte, snarare ger hon ett samlat intryck trots att spontaniteten och skrattet också finns där hela tiden.

Är du en antingen-eller-person?

– Absolut, jag geggar inte runt i någon gråzon. Jag är ofta arg och tycker det är skönt eftersom det ger mig energi att förändra saker.

Samtidigt beskrivs du ofta som glad och energisk.

– Jag är som en storm av känslor. Utanpå stormen sitter det nästan alltid ett leende men jag kan likväl börja gråta i nästa sekund. Har man skrattet har man allt, det är min livsfilosofi.

Du har sagt att den här världen inte behöver mer tystnad och stöd bakom kulisserna.

– De flesta är nog rädda att man ska titta snett på dem om de öppnar munnen. Och det finns personer i branschen som är heliga. De kan göra vad som helst utan att någon kommenterar det. Jag kan gärna vara den som gör det och tar skiten, kanske sår jag något litet frö i någon.

Är det så frön du vill så göra genom att ta fajten?

– Ja, även om bara en person slutar färga sina praliner med kemiskt framställda färger har jag lyckats förändra någonting. Ingen är felfri och jag sticker inte under stolen med att jag själv älskade färg och glitter för bara fem-sex år sen. Men vem vill äta glitter? På riktigt. Jag skulle aldrig stoppa det i munnen i dag. Att det används beror nog ofta på okunskap och lathet.

När bestämde du dig för att sluta med det?

– För många år sen när jag jobbade på en restaurang kom det fram en kille som inte tålde några färg- eller e-ämnen. Då tänkte jag att det inte var något sånt i maten vi lagade, men det fanns färgämnen i köttet, tonfisken, spriten … Det var inte mycket vi kunde servera honom. Till slut stod jag där med en grönsaksbaserad dessert i handen som innehöll morot, rödbeta och svarta vinbär, vilket gav mycket starka färger. Det gav en tankeställare – varför använda konstgjorda färger när naturen redan har så mycket färg i sig naturligt?

Hur jobbar du med det i dag?

– När vi öppnade vårt ställe valde vi att köra ekologiskt så långt det går och helt utan tillsatser och färgämnen. Plötsligt ställdes vi inför massor med svårigheter. Produkter som alltid varit likadana, exempelvis mjölet, betedde sig olika för varje gång. Det hade varit lätt att tänka at det här skiter jag i, det fungerar inte. Men det var spännande att börja arbeta efter råvarans förutsättningar.

Är det råvarorna som styr ert utbud?

– Jag jobbar efter den känsla jag har för dagen och det jag beställt hem dagen innan. I början var det förvirrande för våra kunder. Men efter ett tag kommer de tillbaka och tycker att det är kul med variationen. Brödet består dock av ett mer satt sortiment, även om det också skiftar ibland.

Du säger nej till dina kunder ibland.

– Jag vill bara deras bästa, det är inte bra om jag gör något jag inte vill.

Betyder det bokstavligen att du nekar dem bakverk de önskar?

– Ja, nästan varje dag. Så här är det, vi har inte vår verksamhet för att bli rika, även om vi måste överleva som alla. Vi har tre barn, ett litet hus på landet och måste kunna ta ut lön. Utöver det skiter jag fullständigt i pengar. En av de bästa investeringarna i sig själv är att ha ett jobb som man är stolt över, och där man mår bra varje dag. Jag kommer aldrig mer göra någonting jag inte vill göra för det har jag gjort färdigt i mitt liv.

Du har skrivit på din blogg att du gjort din sista bröllopstårta.

– Ja, det är över! Du anar inte hur många kollegor som sa att de ville göra samma sak, men de vågar inte.

Varför slutade du med det?

– Utan inbördes ordning: 1. Brudpar kan vara extremt energikrävande. Det är den viktigaste dagen i deras liv och de kommer in med tygprover och grejer som ska matcha tårtan. Om är den inte blir bra är livet slut, och jag klarar inte av att bära det. 2. Det tar enormt mycket tid. Jag kan stå och jobba hela natten innan den ska hämtas på morgonen. Sen sitter jag där hela helgen och är svinnervös för att tårtan kanske kraschade i en bil och att någon ska ringa och säga att hela bröllopet är förstört. På riktigt har det hänt att par skickat mejl där de skrivit: ”Om du sabbar detta, då är du fucked!” 3. I slutändan har man dessutom lagt ner runt 15 timmars arbete, och det kostar kunderna 5 000 spänn. Det finns ingen som helst ekonomi i det.

Vad är det som gör att du vågar mycket som inte andra vågar?

– Vad är det värsta som kan hända? Jag dör ju inte av det. Kanske har jag en liten fighter i mig.

Följer man dig märker man snabbt att du har en strävan framåt som gör att du kör på hårt med allt du företar dig med.

– Ibland tänker jag att vad skönt det vore att bara vara nöjd med allting. Samtidigt är det min värsta mardröm att bli en sån människa som inte bryr sig om någonting. Vart kommer man då? Jag vill ha gjort något när jag ligger på dödsbädden. Men att gå på max hela tiden kan vara väldigt utmattande. Min kropp är ett vrak eftersom jag aldrig vilar.

I Dessertmästarna gick du all in som alltid men den här gången funkade det inte hela vägen. Din kropp sa ifrån. Vad var det som hände, egentligen?

– Jag borde aldrig ha ställt upp från början. Jag klarar inte av att förlora, och inte vinna heller, tydligen. Och har sjuk scenskräck. Året innan tackade jag nej men nu tjatade alla på mig att jag skulle säga ja. Det visade sig också att jag var gravid. Ingen kan förstå hur det är att spela in tv och bara spy hela tiden. Dessutom hade jag foglossning och kunde inte gå för att det gjorde så ont. Hjärtat rusade konstant. Det hände att jag låg i fosterställning på toaletten tio minuter före inspelning. Jag grät och hyperventilerade och tänkte att jag inte kunde gå in. Sen när jag tävlade var det bara 100 procent adrenalin.

Det du berättar nu märktes inte i den färdiga produktionen.

– Nej, jag körde på så det dundrade under inspelning, och sen när det var färdigt bröt jag ihop hela tiden.  Jag hade behövt någon som sa att det var ok att hoppa av, att jag inte var misslyckad för det, men det var aldrig någon som gjorde det. En dag var jag helt tömd på energi men tänkte ändå att jag skulle ge allt jag hade. När tiden var ute gick jag raka vägen till ett rum och la mig i en säng. Känseln i benen var borta och jag yrade. Det var sjukt att jag inte bröt då men jag var så inställd på att vinna.

När kom totalkollapsen?

– Samma dag. Två personer ledde mig från bädden till juryrummet. Jag tittade på Magnus (Johansson, jurymedlem) och såg att han pratade men hörde inte vad han sa. Det kändes som något stort och tungt körde in i mig, och jag tänkte att ”nu dör jag – fy fan, vad skönt!” Sen blev allt bara svart.

En ambulans fick hämta dig.

– Ja, plötsligt hade jag något i näsan, syrgas. Kroppen hade stängt ner helt vilket var tur på sätt och vis eftersom jag är så trög själv på den fronten. Det var klart att den inte höll, ändå sitter jag här och grämer mig över att jag inte vann. Och jag har inte lärt mig någonting av det som hände och kommer att göra likadant igen. Jag är alltid på väg in i väggen, jag fattar liksom inte att man inte kan sova, jobba som en idiot, ha känslorna på högvarv hela tiden och ständigt engagera mig i saker, samtidigt.

Detta är ett utdrag av en intervju publicerad i Mat och Vänner nr 1 2017. 

___________________________________________________________________________

MY FELDT

Gör: Driver Feldts bröd och konfekt i Halmstad.

Familj: Maken Johan Feldt och tre barn, Lycke 7 år, Cornelis 5 år och Ingrid 1 år.

Ålder: 30 År.

Bakgrund (i urval): Jobbat som kock på bland annat The Fat Duck i Bray, Daniel i New York och Fredsgatan 12 i Stockholm. Deltog i Dessertmästarna i Kanal 5, 2015.

Aktuell med: Bok på Bonnier Fakta.

___________________________________________________________________________

Recept