Recept / Glasstårta

Glasstårta

Kock:

Sara Aasum Hultberg

Kök:

Källa:

BAKA nr 1 2017

Glasstårta med maräng, salt karamellglass och mörk karamell

Ca 10 portioner

Marängbotten

100 g äggvita

200 g råsocker

Salt karamellglass

180 g strösocker

50 g vatten

400 g vispgrädde

400 g mjölk

160 g äggulor

5 g salt

Karamellsås

90 g mörkt

muscovadosocker

100 g vispgrädde

50 g smör

1/2 dl rostad

kokos

 

Marängbotten

1. Sätt ugnen på 100°.

2. Blanda äggvita och råsocker och värm över vattenbad tills sockret smälter, cirka 60°. Ta av ifrån plattan och vispa sedan kallt.

3. Sprid ut på bakplåtspapper i en cirkel, cirka 24 cm i diameter.

4. Bränn av med en brännare och torka i ugnen på 100° i två timmar, låt sedan torka på eftervärme.

Salt karamellglass

1. Blanda socker och vatten i en kastrull och sätt på medeltemperatur, låt karamellisera tills det är mörkt gyllenbrunt.

2. Tillsätt vätskan i omgångar och rör om ordentligt.

3. Tillsätt äggulorna lite i taget och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Värm på tills smeten börjar tjockna en aning, cirka 83°. Dra av ifrån plattan och smaka av med salt.

4. Låt kallna helt i kylen och kör sedan i glassmaskin.

Karamellsås

Blanda muscovadosocker, grädde och smör i en kastrull och koka ihop cirka 10 minuter. Låt svalna. Montering Toppa marängbotten med glass och ringla karamellsåsen över. Toppa med rostad kokos.

Recept