Recept / Karamellmousse

Karamellmousse

Kock:

Kök:

Källa:

Karamellmousse med karamelliserad pistage och krossad rålakrits

Ca 10 portioner

Salt karamellmousse

270 g socker

100 g vatten

300 g mjölk

160 g äggulor

4 gelatinblad

200 g karamelliserad vit choklad

600 g löst vispad grädde

10 g salt

Karamelliserad pistage

180 g socker

100 g vatten

200 g pistagenötter

20 g krossad rålakrits

Salt karamellmousse

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Karamellisera sockret med vattnet till mörkt gyllenbrunt.

3. Tillsätt mjölken lite i taget och sedan äggulorna. Värm på till 83° och dra ifrån plattan.

4. Tillsätt gelatinbladen och sedan den karamelliserade vita chokladen. Mixa slät och låt svalna under plast.

5. När moussen är sval, blanda ner grädden lite i taget. 6. Smaka av med salt. Låt moussen stelna i en form.

Karamelliserad pistage

1. Koka upp socker och vatten, och precis när lagen börjar få färg, lägg i pistagenötterna och rör om tills karamellen vitnar och nötterna separeras. Dra av ifrån plattan och låt nötterna svalna på papper.

2. Servera moussen med hackad pistage och krossad rålakrits.

Recept