Recept / Lakritslyx

Lakritslyx

Kock:

Amelié Almén

Kök:

Källa:

@ameliesrecept

Lakritslyx

Ingredienser – 6 portioner

Brownie

100 g smör

2 dl rårörsocker

1 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

2 st ägg

2 dl vetemjöl

1 krm salt

 

Vitchokladmousse

2 dl vispgrädde

200 g vit choklad

 

Lakritskolasås

1 msk smör

2 dl vispgrädde

1 dl kokossocker

1-.2 msk mörk sirap

1 tsk lakritspulver

1 krm salt

 

Gör såhär:

Brownie

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smör och låt det svalna. Blanda kakao, socker och vaniljsocker. Tillsätt sedan ett ägg i taget. Rör om. Blanda ner mjöl och salt. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en långpanna inklädd i bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna.

Vitchokladmousse

Smält chokladen över ett vattenbad. Vispa grädde luftigt. Rör försiktigt ner chokladen och blanda runt. Låt stå i kyl i ca 20 minuter.

Lakritskolasås

Smält smöret i en kastrull. Häll ner grädde och vispa runt. Blanda sedan ner resterande ingredienser. Låt koka upp på medelvärme i 10-15 minuter, tills det blivit en sirapsliknande konsistens.

Använd en rund liten form och tryck ut sex lika stora bitar av kakan. Fördela chokladmousse på varje botten. Fördela chokladmousse på varje botten. Använd en palettkniv och dra längs med kanten för att få en rund form. Låt stå i kyl i 1 timma. Garnera med lakritssås och toppa med lakritskulor.

 

Recept