Recept / Oreomunkar

Oreomunkar

Kock:

Amelié Almén

Kök:

Källa:

@ameliesrecept

Oreomunkar

Ingredienser – 20 stycken mini

½ paket jäst för söta degar

1 dl mjölk

1 ägg

½ dl rårörsocker

50 g rumsvarmt smör

2 tsk vaniljsocker

5 dl vetemjöl

500 ml olivolja till fritering

Oreoglasyr

10 oreokakor

75 g färskost

Gör såhär:

Värm mjölk till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ner mjölken. Rör om så att jästen löser upp sig. Tillsätt socker, smör, ägg, vaniljsocker och salt. Sikta ner hälften av mjölet och blanda runt. Tillsätt sedan resten av mjölet och arbeta degen med händerna. Låt jäsa under bakduk i ca en timma, tills degen har jäst till dubbel storlek.

Forma 20 små bollar. Tryck igenom ett finger i mitten av degen och forma till en munk. Lägg på bakplåtspapper.

Oreoglasyr

Dela tio oreokakor på mitten. Skrapa bort fyllningen och lägg i en skål. Spara kakorna till dekoration. Blanda färskost och oreofyllningen

Hetta upp oljan till 180 grader i en liten kastrull. Se till att ha ett lock nära till hans om du måste täcka för kastrullen. Fritera munkarna i ca 3 minuter på vardera sida, tills de har fått en gyllenbrun yta. Lägg munkarna på hushållspapper och låt dem rinna av. Placera sedan ut dem på en bricka för att svalna. Glasera dem med oreoglasyr och toppa med krossad oreo.

 

Recept