Nyheter / Sablé Breton

Sablé Breton

SABLÉ BRETON MED VANILJKOLA OCH CHOKLADCHANTILLY MED KARDEMUMMA

Recept av: Sara Aasum Hultberg från BAKA nummer 1 2018.

ca 10 portioner

Sablé Breton

100 g rumsvarmt smör

90 g strösocker

2 g salt

40 g äggulor

130 g vetemjöl

4 g bakpulver

Vaniljkola

150 g vispgrädde

90 g strösocker

90 g glykos

1 vaniljstång

90 g smör

 

Chokladchantilly

150 g vispgrädde

30 g honung

5 g hel kardemumma

1 gelatinblad

75 g mörk choklad

75 g mjölkchoklad

300 g kall vispgrädde

krossad kardemumma

 

Sablé Breton1

1.Blanda samtliga ingredienser och dela upp i 10 bitar.

2.Tryck ut i små bakformar eller muffinsformar och baka på 180° i cirka 10 minuter. Låt svalna.

Vaniljkola

1.Blanda grädde, socker, glykos och urskrapad vaniljstång och koka till 121°. 2. Tillsätt smöret och rör om tills det smält och kolan är jämn. 3. Låt sätta sig i kyl i minst 4 timmar.

Chokladchantilly

1.Koka upp första mängden grädde med honung och kardemumma. Plasta och låt dra i 10 minuter.

2. Lägg chokladen i en skål.

3.Koka upp grädden igen, tillsätt gelatinbladet och sila detta över chokladen, mixa den helt slät och låt svalna en aning.

4. Tillsätt sedan den kalla grädden lite i taget. Kyl helt och vispa sedan upp till spritsbar konsistens.

5.Toppa kakorna med vaniljkolan och spritsa sedan på chokladchantillyn med en slät tyll. Toppa med krossad kardemumma.

Recept