Nyheter / Stjärna i Sörmland

Stjärna i Sörmland

Maria Printz är kocken som startade ett hantverksbageri i Stallarholmen i Sörmland som folk vallfärdade till. I dag driver hon flera ställen och är Årets Stellabagare 2018.

Text: Annika Edestrand      Foto: Susanne Walström

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Väldigt varierande. Just nu förändras min arbetssituation en hel del, jag är på väg att landa i något nytt så inga rutiner existerar för närvarande. I vilket fall är jag morgontidig och kvällstrött.

Hur ser den perfekta dagen ut?
En perfekt dag startar tidigt, gärna innan alla andra vaknar. Kaffe och ensamarbete någon timme. En promenad med min livlina – hunden, sedan gärna full action med många saker att beta av, mycket kundkontakt. Middag med familjen hemma är bästa sättet att avrunda dagen.

Vilken är den bästa resa du gjort?
De åtta månader jag fick förmånen att tillbringa på en utav Färöarnas minsta öar.

Vilket bakverk tycker du är överskattat?
Rulltårta har jag sällan ätit en god och meningsfull variant av.

Vilket yrke skulle du ha om du inte var bagare/konditor?

– Jag är ju inte bagare utan kock i grunden men hade jag inte satsat på det har jag drömt om att bli författare.

Vilken uppfinning önskar du att du hade kommit på?
Alfabetet.

Om du fick ändra en sak i ditt liv, vad skulle de vara?
Jag skulle vilja trolla fram en grön trädgårdsoas runt mitt hus, att mina fingrar skulle vara grönare än grön marsipan för att åstadkomma detta.

Var i världen annat än där du bor nu skulle du vilja bo?

– Oj, är så rotad på Selaön men under pistolhot kunde jag nog tänka mig Gotland eller Öland. Det är något med öar.

När blir du arg?
När jag stöter på översittarattityd, egoism och småsinthet och när jag spiller och kladdar i jobbet.

Vem är din guru?
Min guru heter Bie Seipel och är en pensionerad AD och mataktivist som slår gräs med lie. Hon har förmågan till ett gott samtal som rätar ut, fördjupar och förklarar när tillvaron är snårig, en stigfinnare.

Vilket är ditt motto?
”Är man folk så får man folk till sig.”

Var är du när du svarar på dem här frågorna?
Vid köksbordet i mitt hus på Selaön i norraste Södermanland som var min mammas innan det var min mormors.

 

Ursprungligen publicerad i Tidningen BAKA nummer 4.

Recept