Nyheter / Svenska Gastronomipriset 2017

Svenska Gastronomipriset 2017

Under måndagskvällen gick Svenska Gastronomipriset av stapeln på Operakällaren i Stockholm, inför 200 specialinbjudna gäster från restaurangbranschen. Under ceremonin presenterades ett antal priser där branschen själv fått rösta, där ingen extern jury varit inblandad. Huvudpriset med en prissumma på 50 000 kronor – SVENSKA GASTRONOMIPRISET – gick till konditorn My Feldt som driver Feldts bröd och konfekt i Halmstad.

– Jag blev så sjukt chockad och glad! Sen trodde jag att jag hört fel, så jag var tvungen att texta och fråga om jag verkligen skulle få priset eller om jag skulle dela ut det, jag vågade inte tro att jag hört rätt! säger My Feldt och fortsätter:

En annan av de stolta prisvinnarna var Anders Oskarsson som blev utnämnd till Konditorernas Konditor 2017. Han hade tidigare under dagen kommit tillbaka efter att ha tagit emot ett pris i Mexiko som Årets Konditor i världen.

– Det var sjukt stort, till och med den Mexikanska regeringen var där. Det var insane! Vi landade precis i Sverige, det var bara att slänga sig i duschen och sen ta sig direkt hit.

Anders passion för yrket började tidigt och på gymnasiet bestämde han sig för att läsa en utbildning där han kunde bli konditor. Väl på plats visade det sig dock att hans lärare tyckte att han var talanglös och på pappret har han idag en utbildning som styckare istället för konditor.

Känns det här som en stor revansch nu?

– Jag tror att har man en tanke och vision och ett jävlar anamma kan man komma hur långt som helst. Att det dessutom nu är mina kollegor ifrån branschen som har röstat fram mig är enormt ärofullt, säger Anders Oskarsson.

Svenska Gastronomipriset är en hyllning till restaurangvärldens mest lysande stjärnor. Tidningen Restaurangvärlden har utsett Kockarnas Kock och Kockarnas Krog 25 år i rad. Drygt 100 kockar i hela Sverige röstar på de fem kockar och fem krogar som de anser vara bäst i Sverige. Ingen extern jury är inblandad i tävlingen. Under 2016 introducerades detta även för konditorer, servitörer och sommelierer som på samma sätt fått nominera de kollegor de anser vara bäst.

Se topplistorna för Konditorernas Konditor och Konditorernas Konditori 2017 nedan. 

Konditorernas Konditor 2017

(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa konditorerna i Sverige)

1.Anders Oskarsson, Nilssons Konditori & Bageri, Oskarshamn

2.Fredrik Borgskog, Upper House Dining, Göteborg

3.Mattias Ljungberg, Tössebageriet, Stockholm

4.Frida Leijon, Leijon Stenungsbageri & Konditori

5.Ted Johansson, Dessert och Choklad, Stockholm

6.Per Klein Olsson, Lundbergs Konditori

7.Magnus Johansson, Magnus Johansson Konditori, Stockholm

8.Maria Grave, Margaretas Bröd och Bakverk, Mölndal

9.Jan Hedh, Hedh Escalante Chocolatier, Malmö

10.Daniel Roos, K-märkt, Stockholm

11.Joel Lindqvist, Mat & Chokladstudion, Malmö

12.My Feldt, Feldt’s Bröd & Konfekt, Halmstad

13.Frida Bäcke, Restaurant Kontrast, Oslo

14.Dorotea Malmegård, Stockholm

15.Marie Skogström, Mat & Vin Slottsparken, Malmö

16.Damien Foschiatti, Fosh Artisan Patisserie, Stockholm

17.Sylvain Marron, Sylvain Marron Patissier & Chocolatier, Göteborg

18.Sébastien Boudet, Stockholm

19.Martin Isaksson, Chokladfabriken, Stockholm

20.Josefin Gauffin, Tössebageriet, Stockholm

Konditorernas Konditori 2017

(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa konditorerna i Sverige

1.Fosch Artisan Patisserie, Stockholm

2.Tössebageriet, Stockholm

3.Lundbergs Konditori, Stockholm

4.Vete-Katten, Stockholm

5.Nilssons Konditori & Bageri, Oskarshamn

6.Magnus Johansson Bageri & Konditori, Stockholm

7.Günterska Hovkonditoriet, Uppsala

8.Feldt’s Bröd & Konfekt, Halmstad

9.Artisan Bread, Karlstad

10.Gunnarssons Specialkonditori, Stockholm

11.Bageri Petrus, Stockholm

12.Chokladfabriken, Stockholm

13.RC Chocolat, Sigtuna

14.K-Märkt, Stockholm

15.Lindebergs Konditori & Bageri, Orminge

16.Dessert & Choklad, Stockholm

17.Wienercaféet, Stockholm

18.Artipelag Konditori & Bageri, Stockholm

19.Mat & Chokladstudion, Malmö

20.Olof Viktors Bageri & Café, Glemmingebro

 

Recept