Nyheter / Syra+grädde=för alltid!

Syra+grädde=för alltid!

Den syrade gräddens plats i bakvärlden är här för att stanna. Stjärnkonditorn Daniel Roos är en av alla frälsta användare och han tycker att exakt alla ska testa att byta ut grädde till syrad grädde nästa gång de bakar.

Syrad grädde lanserades som en nyhet 2016 av Arla och har sedan dess blivit en oumbärlig smaksättare

för kocken men även för bagaren och konditorn.

– När vi började jobba med den syrade grädden var den störst i matlagning, men nu går den minst

lika bra inom det söta, det tycker jag är roligt, säger Lotta Bäckman som är ansvarig för Arlas provkök.

Daniel Roos har vunnit ett OS-guld med Svenska kocklandslaget, han har också fått äran att göra bröllopstårtan när prinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig och har förärats uppgiften att skapa Nobeldesserten fyra år i rad. Utöver detta är han dessutom en av de konditorer som fått testa att omskapa en av sina bakfavoriter med hjälp av den syrade grädden. Själv gjorde han en variant på en Peach Melba.

– Det var smakerna i Peach Melba som lockade. Att kombinera persika och hallon med syrad grädde. Sen ville jag göra på mitt sätt och då blir det ofta att jag gjuter något. Min persika har en hallonpannacotta som kärna och sen är det röd persikabavaroise som bildar själva persikan, säger Daniel Roos.

Hur smakade den?

– Den var riktigt schysst och fick en jättegod smak och den syrade grädden gjorde det lite fräschare. Den bryter av på ett schysst sätt. Jag gjorde min Peach Melba med röd persika och redan där finns det en fräschör, och att kombinera det med syrad grädde och hallon, det blev en hit.

Vad är det bästa med syrad grädde?

– Man kan byta ut grädde och ersätta rakt av med den syrade grädden i alla recept. Det är en helt okomplicerad produkt som kan vispas och kokas och som inte alls har en komplicerad smak, den passar bra till allt. Därför kan man kan göra listan hur lång som helst på bakverk som den är god i.

Det är det som är roligt när man bakar med syrad grädde, och har man inte redan testat borde man verkligen göra det.

Om man inte har smakat produkten innan, vad skulle du då säga att den smakar?

– Jag skulle säga att det smakar som en lite syrligare créme fraiche och att den påminner om det till både konsistens och smak. Fast den syrade gräddens smak är lite åt det syrligare hållet, säger Daniel Roos. Många matlagningsintresserade söker naturliga ingredienser som både förenklar matlagningen och höker smaken. Då är Arla Kökets syrade grädde en oumbärlig ingrediens som ger balans i smaksättningen. Allt gott blir ännu godare!

– När man väl har testat syrad grädde inser man att den gör allt lite godare. Man behöver inte tillsätta syran själv, men får snabbt och lätt en ny smakprofil. Dessutom är den enormt användbar eftersom den är flytande, vispbar och kokbar, säger Lotta Bäckman.

Recept